On tullut aika vetää yhteen kokemuksia robottiruohonleikkurin käytöstä ja siitä millainen vaikutus sillä on ollut arkeen, jossa nurmikko hoidettiin aiemmin polttomoottorikäyttöisellä leikkurilla ja akkutrimmerillä. Bobiksi nimetty Bosch Indego 700 M+ on siis pitänyt huolta noin 500 m² nurmialueesta ja erillisestä lisänurmikosta koko kesän alkaen toukokuun alusta. Yhtään leikkausta ei ole tehty perinteisellä leikkurilla pois lukien tienvieruspenkat. Tilanne keväällä oli se, että nurmikolle oli kertynyt huomattavasti sammalta ja erityisesti robottileikkurin vaikutuksesta sammaloituneeseen nurmikkoon toivottiin apua. Millainen piha on kyseessä, miten asennus meni ja miten sovellus toimii, niistä löytyy kerrontaa aiemmista tämän kohteen artikkeleista, tässä vedän yhteen Bobin vaikutukset pihapiiriin isossa kuvassa.

Säästetty työ

Aiempina vuosina nurmikon leikkuu ja trimmerillä siistiminen on ollut noin puolentoista tunnin homma. Tämä on ollut tarpeen kerran viikossa ja hieman tiheämmin parhaalla kasvukaudella. Tätä kirjoittaessa olen trimmannut nurmikon reunat muutaman kerran, mutta muuten Bob on hoitanut nurmen leikkuun itsenäisesti. Minulla on Smart Mow -toiminnallisuus päällä, jolloin leikkuri päättää milloin leikkaa. Olen rajannut ainoastaan yöt kielletyksi leikkausajaksi, koska silloin on niin kosteaa, että Bob saattaa kääntyessään ajaa pihan luiskaa alas ja jää jumiin. Koska kuivalla ei näin käy, homma toimii hienosti. Työn säästö on ilmeinen tasaisten nurmialueiden osalta, reunojen trimmaus toki jää vielä itselle. Samoin aiemmassa artikkelissa käsitelty erillisen nurmialueen leikkaus on osoittanut vaivattomaksi useamman kerran tehtynä: eli nostan leikkurin erilliselle alueelle ja annan sen tehdä summittaista leikkausta, kunnes akku loppuu tai alue on valmis. Jossain vaiheessa päivää haen sen sitten takaisin telakkaan.

Huolto ja ylläpito

Leikkurin huolto on ollut äärettömän helppoa verrattuna normaaliin leikkuriin. Jotta normaalileikkuri pysyisi hyvänä, tulee se pestä joka käytön jälkeen, joka ei ole kovin helppoa koska sitä ei voi kääntää ylösalaisin pesua varten. Koska Robottileikkuri leikkaa hyvin pienillä terillä ja kotelo, jossa terät ovat, on muovia, ei pesun tarvetta niin usein ole. Yleensä, kun robottileikkurin nostaa katsoakseen alle, se on lähes puhdas. Teriä itsessään en ole vaihtanut ja ne vaikuttavat pysyvän hyvin terävinä. Terät itsessään eivät ole kovin kalliita ja ovat kiinni muutamalla ruuvilla, joten huolto on ja tulee olemaan helppoa.

Leikkausjälki

Leikkausjäljestä on vielä pakko mainita, että se on erilainen kuin perinteisessä ruohonleikkurissa. Perinteisen leikkurin kanssa, kun nurmi on pitkä ja epäsiisti, se ajetaan lyhyeksi ja annetaan kasvaa, kunnes se taas on pitkä. Tässä älykäs Logicut-järjestelmä muuttaa jatkuvasti leikkauskuviota ja -suuntaa, joka aiheuttaa sen, että nurmi ei ole varsinaisesti leikatun näköinen vaan koko ajan lyhyt. Ja jos jonnekin jää leikkaamaton kohta ja Smart Mow on päällä, seuraavana päivä kohta onkin hoidettu. Eli se ei leikkaa välttämättä systemaattisesti, mutta pitää nurmea koko ajan lyhyenä. Ja se sammal: kun nurmikkoa lyhennetään jatkuvasti vähän, ruoho kasvaa paljon vahvemmin ja ei kärsi niin paljon leikkuusta, joten se vie jalansijaa sammalelta.

Risut ja ruusut

Alle listasin kolme huonoa ja parasta puolta tämän Robottiruohonleikkurin käytöstä.

Huonot puolet:

  • Rajakaapelin optimaalista sijoitusta on joutunut etsimään, kun leikkuri on jumissa (koskee kaikkia leikkuurobotteja)
  • Trampoliinin jalkojen päälle jumittuminen (koskee kaikkia leikkuurobotteja, mutta este on aika yleinen pihoissa)
  • PIN-koodin kysyminen usein

Parhaat puolet:

  • Jos sade alkaa kesken leikkauksen, Bob vähät välittää (toisin kuin allekirjoittanut) ja jälki on edelleen hyvää
  • Smart Mow – käyttäjän tarvitsee tehdä hyvin vähän
  • Nurmi voi hyvin!

Loppusanat

Alussa, kun puhelin ilmoitti jatkuvasti, että Bob on kammennut itsensä trampoliinin jalalle tai päätynyt rotkoon (ajanut pihan luiskaan), tuntui hetkittäin, että yhteiselo tulee olemaan haasteellista. Nyt, kun istuu takapihalla tätä kirjoittamassa, nurmikko siistinä ja hyvinvoivana, tajuaa: toukokuussa laitoin kalkkia nurmelle ja asensin Bobin rajalangan, koko muu tasaisen alueen hoito on ollut sen vastuulla. Voi vain todeta, että kyllä tämä vihreä apulainen paikkaansa puolustaa kiireisen arjen keskellä. Nyt, kun palaa mökiltä, ensimmäinen ajatus ei ole, että ”pitää ajaa nurmikko”, vaan voi todeta, että laitetaan Bob liikkeelle. Ja se käy väsymättä töihin.

Lue lisää